Keramiek

Keramiek is geëvolueerd tot een uitdrukkingsmiddel met veel mogelijkheden: muraal werk, gebruiksgoed, draaiwerk, sculpturaal werk, installaties en design. 

Stapsgewijs en op eigen ritme word je begeleid om de knepen van het vak keramiek te leren. In de eerste jaren wordt er aan de hand van ruime en open opdrachten een degelijke technische basis qua opbouw, vormgeving, textuur en kleur gelegd. Duimpotjes, opbouwtechnieken zoals kleirollen en kleiplaten, mouleren, het aanbrengen van texturen, de studie en het aanbrengen van kleur op keramisch werk (oxiden, engobes en glazuren) en alternatieve stooktechnieken (vb. raku) zijn enkele voorbeelden die in het eerste jaar al aan bod komen. In de verdere studiejaren worden de open opdrachten persoonlijker en complexer.

Door het aanreiken van open opdrachten en artistieke voorbeelden (historische en actuele), schept u eigen creaties waarin de persoonlijkheid benadrukt wordt. Je wordt aangemoedigd om een eigen unieke stijl en vormtaal te ontwikkelen. Binnen deze opleiding is het creatieproces even belangrijk als het eindresultaat. In dit proces wordt er geïnspireerd, geschetst, onderzocht en geëxperimenteerd. Er wordt verwacht dat je een atelierdagboek aanlegt om jouw persoonlijke zoektocht visueel te maken. Zowel het (na)denken, het kritisch beschouwen en reflecteren worden besproken. In de verdere studiejaren krijgen het presenteren van je werk en de beeldende communicatie naar publiek toe, steeds meer aandacht. 

Het atelier keramiek biedt een waaier aan kennis, inzichten en vaardigheden die een andere wereld voor ieder zal openen!

Wekelijks volg je:

  • 1 lesblok, bestaande uit 4 lesuren of
  • 2 lesblokken, elk bestaande uit 4 lesuren (1 lesuur = 50 minuten)

Duur van het traject:

  • 10 leerjaren in de 4de graad (4 uur/week) of
  • 5 leerjaren in de 4de graad (8 uur/week)

Je wil starten in de 4de graad met keramiek?

  • Instromen kan vanaf 18 jaar of als je 18 jaar wordt voor 31 december van het betreffende schooljaar
  • Geen vooropleiding vereist

Waar?

  • Je kan keramiek volgen in:
    • Asse

Uurroosters

Naar top